
Wyspa w kuchni
Muszę przyznać, że długo zastanawiałam się nad tematem pierwszego noworocznego posta. Początkowo miałam nadzieję, że będzie on miał choć trochę świąteczno – sylwestrowy charakter, ale w końcu uznałam, że kolejna stylizacja stołu, tym razem w stylu imprezowym, nikogo już nie zainteresuje. Stojąc we własnej kuchni i przypominając sobie wszystkie perypetie związane z jej umeblowaniem i wyposażeniem, pomyślałam, że być może był to nie tylko nasz dylemat i że warto o tym właśnie napisać. Jak zaaranżować dużą kuchnię? Co zrobić, żeby nie była to tylko zabudowa trzech ścian z pustą przestrzenią pośrodku i w końcu – czy wyspa to dobry pomysł?
Kuchnia z wyspą była niemal od zawsze moim marzeniem, ale kiedy wreszcie jego spełnienie stawało się coraz bardziej realne, przy pierwszym podejściu postawiliśmy na tradycyjną zabudowę z trzech stron; projekt zawierał wszystkie niezbędne elementy: zlew pod oknem, tradycyjna kuchenka, półokrągły stół będący przedłużeniem blatu i zamykający otwartą na jadalnię przestrzeń. Nuda. Od początku coś w tym wszystkim nie grało, a najbardziej nie odpowiadał mi fakt, że, gotując, stałabym przodem do ściany, a tyłem do całego domu – do przedpokoju, do jadalni, i przede wszystkim do salonu, który w naszym domu też jest elementem dużej, otwartej przestrzeni. Aranżacja wymagała zdecydowanych zmian i nowego podejścia. Wtedy też pojawił się pomysł wyspy, a także ustawienia zabudowy tak, aby zajęła tylko jedną ścianę. I przede wszystkim miała być nie tyłem, ale przodem do reszty wnętrza.
Jeżeli macie sporą kuchnię i zastanawiacie się właśnie nad jej aranżacją, a jednocześnie chcielibyście postawić na coś nieoczywistego i oryginalnego, kuchnia z wyspą to jest to, czego szukacie. Przede wszystkim jest efektowna i zwraca uwagę, pozwala też na wprowadzenie wielu ciekawych i funkcjonalnych elementów wystroju takich jak barki, okapy wyspowe, blaty na różnych poziomach itp.
Wyspa “otworzy” kuchnię na resztę domu,optycznie oddzieli ją od jadalni lub salonu, ale nie zamknie przestrzeni, a jedynie delikatnie ją podzieli. Możemy na niej umieścić zarówno zlew i płytę grzewczą, jak tylko jeden z tych elementów, resztę blatu przeznaczając na przygotowywanie posiłków.
archi